+902122434277

Müşteri Destek

info@hitasyatirim.com.tr

E-Mail Adresi

09:00 - 20:00

Çalışma Saatleri


Emlak Satın Alma Giderleri

Emlak Satın Alma Giderleri

Türkiye'de mülk satın almayı planlayan alıcılar, emlak satın alırken yapılan harcamaların diğer ülkelere kıyasla oldukça düşük olduğunu duymaktan mutlu olacaktır. Yine de, tam olarak ne kadar ekstra ödeme yapacağınızı bilmek süreci daha sorunsuz hale getirecek. Bu nedenle ödenmesi beklenen maliyetleri aşağıda sizin için listeledik. Fiyatlar Türk lirası cinsinden temel yönergelere göre belirlenmiştir. Satılık herhangi bir mülk hakkında sorunuz olduğunda sizin için ayrıntılı bir ödeme planı hazırlamaktayız, böylece tam olarak ödeme tutarını ve ödemenin ne zaman gerçekleşeceğini bileceksiniz.

Türkiye'de Mülk Alma Sürecinde Ek Giderler

Gayrimenkul Değerleme Raporu (Ekspertiz Raporu) Ücreti

Türkiye'de yabancı uyruklu kişilere yapılan satışlar için tapu devri

 Ekspertiz Raporuöncesinde taşınmazın değerine ilişkin ekspertiz raporu istenmektedir. SPK (Sermaye Piyasası Kurulu) onaylı ekspertiz raporunun maliyeti, mülkün bulunduğu şehre ve mülkün niteliklerine bağlı olarak yaklaşık 1.000-1.500 TL'dir. Alıcılar bu bedeli doğrudan Tapu ve Kadastro Gayrimenkul Değerleme Müdürlüğü'ne öderler. Değerleme raporu işlemleri 2 veya 3 gün içerisinde tamamlanmaktadır.

Tapu Ücretleri

Tapu ve Kadastro Müdürlüğü tapu devir işlemi sırasında gayrimenkul değerinin

 Tapu%4'ünü almaktadır. Türkiye'de beyan edilen mülk değerleri yerel fiyat dilimlerine bağlıdır ve bunlar genellikle satış fiyatından daha düşüktür.Ayrıca, Tapu ve Kadastro Müdürlüğü tek sefere mahsus 178,50 TL döner sermaye harcı ve 598,25 TL tapu kadastro harcı talep eder.

Emlak Komisyon Ücreti

Yönetmeliğe göre emlak komisyon ücreti satış

 Emlakçı Komisyon Ücretifiyatının %2 + KDV'sidir. Bu fiyat alıcıdan tahsil edilir. Bazı satıcılar portföylerini daha cazip hale getirmek için bu ücreti üstlendiğinden, emlakçı komisyon ücreti satılık mülklerimizin çoğunda görünmüyor.

Sitemizdeki satılık mülkleri incelediğinizde bazı ilanlarımızda emlakçı komisyon ücreti dahil yazarken bazı mülklerimizde %2 oranında emlak komisyon ücreti talep edilecektir yazar. Bu durum tamamen mülk satıcılarının tercihine bağlıdır.

Tercüman ve Vekaletname Ücretleri

Tapularınızı imzalarken, yeminli bir tercümana ihtiyacınız olacak. Tercüman ve vekaletname ücretleri, içeriğin diline ve uzunluğuna bağlı olarak değişir. Yeminli tercüman ücreti ortalama 100 ile 200 TL arasında, vekaletname ücreti ise 550 ile 1.000 TL arasındadır.

Abonelikler

İstanbul'da elektrik, su, telefon&internet abonelik ücretleri ilçeden ilçeye değişmektedir.

Elektrik Abonelik Ücretleri;

İlk kez elektrik aboneliği aldığınızda bağlantı ücreti, depozito tutarı, damga vergisi ve dosya ücretini ödersiniz

Abonelik Ücretleri Kesim ve birleştirme ücreti işlem başına 37,3 TL'dir. Bir defaya mahsus ödenen bağlantı ücreti 30 TL ile 60 TL arasında değişmektedir. Her konutta ödenecek depozito miktarı 198 TL'dir. Depozito bedelinin binde 9,48'i damga vergisi olarak alınır. Dosya ücreti depozito miktarına göre belirlenir.

Transfer ücreti; depozito miktarı ve DASK'ın süresi dolmuşsa ek DASK tutarı kadardır.

* Yukarıdaki ücretler 6 KW bağlantı gücüne göre hesaplanmıştır.

Su Abonelik Ücretleri;

Toplam su abonelik kayıt ücreti yaklaşık 500 TL'dir. İlk kez abonelik için ayrıca 195 TL su katılım ücreti ve 155 TL kanal katılım ücreti ödemek gerekmektedir. Her konut için ödenmesi gereken depozito tutarı 137 TL'dir.

Transfer ücreti, depozito miktarı ve DASK'ın süresi dolmuşsa ek DASK tutarı kadardır.

Sabit telefon almak için ikamet iznine sahip olmanız gerektiğini lütfen unutmayın.

Deprem Sigortası (DASK)

DASKKanunen her evin deprem sigortasına sahip olması zorunludur. Sigorta ücreti, mülkünüzün büyüklüğüne bağlıdır. 75 metrekarelik iki yatak odalı bir ev için yıllık poliçe, kullanılan sigorta şirketine bağlı olarak ortalama 150-200 TL'dir. Eklenebilen ancak zorunlu olmayan sigorta masrafları yangın, hırsızlık, hasar gibi ek içerikleri kapsar.

Yıllık Emlak Vergisi

Büyükşehirlerde olan her gayrimenkul için %0,2 ve büyükşehir olmayan alanlarda ise %0,1 yıllık emlak vergisi alınmaktadır. Ticari gayrimenkuller için kentsel bölgelerde %0,4 ve büyükşehir olmayan bölgelerde %0,2 ödenmektedir. Tapu için imza atarken satıcı, mülkün emlak vergisi borcu olmadığından emin olmalıdır.

Türkiye'de gayrimenkul sahibi olmak istiyorsanız daha ayrıntılı bilgiler için

 Yıllık Emlak VergisiTürkiye’de yaşam maliyeti hakkındaki makalemiz, aylık yiyecekler ve işletme maliyetleri için ne kadar bütçe ayırmanız gerektği hakkında daha net bir fikir sunmaktadır. Türkiye emlak piyasasına yatırım yapmakla ilgili yerel bir satış temsilcisi ile görüşmek isterseniz bize e-posta veya telefon ile ulaşabilir; ofislerimizden birine uğrayarak ayrıntılı bilgi talep edebilirsiniz.

 

Avukat Ücreti

Avukat ÜcretiHitaş Yatirim, şirket avukatımız tarafından onaylanmış profesyonel satış sözleşmelerine sahiptir. 2004'ten beri yabancı uyruklu kişilere verdiğimiz gayrimenkul hizmetinde sıfır hatayla tapu devirlerinde uzmanlaştık. Istanbul Homes'u tercih eden müşterilerimizin avukata ihtiyacı yoktur.

Ancak vatandaşlık süreci çok fazla işlem gerektirdiği için bir avukat ile çalışmanızı tavsiye ederiz. Aralarından seçim yapabilmeniz için İngilizce bilen birçok bağımsız avukatın bulunduğu bir liste sunuyoruz. 

SSS

S: Bir gayrimenkul değerleme raporunun maliyeti nedir ve zorunlu mudur?
C: Alıcı ve/veya satıcının yabancı olduğu gayrimenkul satışlarında zorunlu olan değerleme raporu, Türk vatandaşı kişilerin alım satımları söz konusu ise yalnızca konut kredisi ile alınacak mülklerin satışında zorunludur. Bir değerleme raporunun ücreti ortalama 1500 TL’dir.

S: Türkiye'de gayrimenkul almında ve sonrasında ne tür ek ödemelerle karşılaşırım?
C: Tapu devir vergisi ve harçları, tapu dairesi döner sermayesi, emlakçı ücreti, DASK sigortası ve elektrik, su abonelik ücretleri Türkiye'de mülk satın alırken ortaya çıkan maliyetlerdir. Ayrıca vekalet gerektiren durumlarda noter ücreti ve kredili satışlarda değerleme raporu masrafları olacaktır.

S: Türkiye'de tapu devrinin bedeli ne kadar?
C: Tapu devir vergisi, satış fiyatının% 4'ü olarak hesaplanır. Ödeyeceğiniz tapu devir vergisi alacağınız gayrimenkulün değerine göre değişecektir.

S: Tapu devir işleminden sonra ödenecek masraflar nelerdir?
C: Tapu devri yapıldıktan sonra, mülkün yeni sahibinin mülk için DASK sigorta poliçesi alması gerekir, maliyeti gayrimenkulün m2 ve kat sayısına bağlıdır. Ayrıca elektrik ve su abonelik ücretleri 350 ile 1000 TL arasında olacaktır. Bundan sonra, alınan gayrimenkul bir site içerisinde ise aylık olarak aidatların ödenmesi gerekir.

S: Türkiye'de aidat ücretleri ne kadar?
C: Aidat ücretleri, sunulan hizmetlere ve sitede bulunan mülklerin sayısına bağlıdır. Ayrıca daire ve villalar için farklı ücretlendirmeler mevcuttur. Ne kadar çok hizmet alırsanız, o kadar çok aidat ödersiniz. Ayrıca, bir sitede bulunan mülklerin sayısı arttıkça, toplam maliyet site sakinleri arasında paylaşıldığından, konut başına düşen aidat ücreti daha az olacaktır.

S: Türkiye'de emlakçı ücreti ne kadar?
C: Kanuna göre emlakçı ücreti alıcı ve satıcı için ayrı ayrı emlak satış bedelinin % 2’si + KDV şeklinde olmalıdır. Taraflar bu konuda bir ön anlaşma yapmadığı sürece bu meblağın tamamını alıcının ödemesi gelenek haline gelmiştir. Antalya Homes ile gayrimenkul satın aldığınızda yeni gayrimenkuller için emlakçı ücreti ödemezsiniz. Gayrimenkullerimizin çoğu yeni inşa edilmiştir ve inşaat şirketleri satış şanslarını artırmak için emlakçı ücretinin tamamını öderler. İkinci el satışlarda ise müşterilerimizden % 2 emlak komisyonu ücreti talep ediyoruz.

S: Türkiye'de emlak vergileri yüksek mi?
C: Türkiye'de emlak vergileri nispeten düşüktür. Yıllık emlak vergisi, küçük yerleşimler için satın alma fiyatının % 0,01'i ve büyük şehirler için % 0,02'sidir. Türkiye'de Emlak Vergileri hakkında daha fazla bilgi edinin.